.

PAPAN KENYATAAN • PROGRAM-PROGRAM PAPISMA TERENGGANU
  Daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah S.A.W. bersabda;
  “Barangsiapa yang menziarahi orang sakit atau menziarahi saudaranya kerana Allah Taala, maka terdengarlah suara yang memanggil dan mengatakan bagus dan bagus langkah mu dan ambillah tempat tinggalmu di dalam syurga.” (HR At-Tirmizi)

  Dari Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda :
  " Barangsiapa yang melapangkan seorang mukmin, suatu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskan dirinya suatu kesusahan dari kesusahan-kesusahan di hari kiamat."(HR Muslim)

 • JUALAN BUKU


  Hubungi
  Dr. Zaihan Salleh (012-9850123)


 • Hubungi
  Dr. Khatijah Musa (019-9222057)

Saturday, April 6, 2013

Kuliah Fiqh Perubatan Kali Ke-3

(Biro IT)

Sabtu, 6 April 2013 - Alhamdulillah Kuliah Fiqh Perubatan disambung hari ini dengan jayanya. Banyak isu menarik telah berjaya di kupas oleh Prof Madya Dr. Basri Ibrahim.

Kuliah disambung bermula dari tajuk tiga minggu lepas dan ditambah tajuk baru dari buku Kaedah-Kaedah Syarak Berkaitan Isu-Isu Perubatan.

Tajuk baru hari ini ialah ialah Tidak Ada Kemudharatan Dan Tidak Boleh Memudharatkan Orang Lain.

Banyak contoh-contoh jelas diambil dari kehidupan seharian seperti membuat rumah yang menghalang angin lalu ke rumah jiran, bolehkah seorang isteri membenarkan orang luar masuk ke rumah semasa ketiadaannya tetapi yang datang ialah ibubapanya, adik-beradiknya dan keluarga terdekat yang dikenalinya. Begitu juga persoalan-persoalan berkaitan susu ibu yang dikeluarkan melalui seorang wanita yang belum berkahwin dengan menggunakan hormon atas tujuan menyusukan anak angkat. Solat jumaat bagi seorang yang bermusafir dan berbagai persoalan yang berkaitan dengan perubatan juga dijelaskan.

Begitu banyak pengetahuan baru yang dijelaskan melalui fatwa-fatwa dan kajian-kajian ulama' kontemporari yang sangat relevan dengan kehidupan hari ini telah disentuh. Apa yang pasti, banyak keraguan telah berjaya dileraikan.Jawatankuasa kuliah fiqh perubatan sangat mengalu-alukan kehadiran lebih ramai lagi peserta untuk sama-sama menimba ilmu yang sangat bermanfaat ini.No comments: