.

.

PAPAN KENYATAAN


 • PROGRAM-PROGRAM PAPISMA TERENGGANU AKAN DIMAKLUMKAN DI SINI

  1. Trip ke Kenyir akan diadakan pada: 20-21 Julai 2018 (Jumaat - Sabtu)
  Hubungi: Sdr. Johari (019-9859593)  ******************************
 • Saturday, March 16, 2013

  Mengundi Dalam Islam - Satu Baiah Yang Wajib

  (Muhammad Nuruddin Bashah)

  Pendahuluan.

  Menjelang pilihanraya, kedengaran terlalu banyak suara-suara yang mulai muncul setiap 5 tahun iaitu berkenaan hukum mengundi. Lebih malang sekali apabila ada segelintir pendakwah yang menjual beberapa ayat Al Quran yang menyatakan bahawa HARAM melantik golongan bukan Islam sebagai pemimpin dalam dewan Rakyat mahpun Dewan Undangan Negeri atas beberapa nas yang sahih kata mereka.

  Kehebatan dan kejayaan agenda sekularis barat ialah mereka melatih dan mendidik segelintir masyarakat yang rakus berpolitik, berpaksikan asobiyyah dan nepotisme, mereka meratah hasil kekayaan di muka bumi tanahair yang dikongsi juga oleh masyarakat lain. Mereka bebas berpolitik dan rakyat menjadi seumpama `redha' dan hanya menerima kerosakan yang ada lantaran menyatakan ianya bukan urusan rakyat jelata.

  Kelompok kedua yang dilatih oleh barat di bumi tinggalan penjajahan mereka ialah golongan ulama' yang tegar dengan normatif dalil Al Quran dan Hadis dan hanya mentafsir dalildalil ini hanya dalam ruang lingkup ilmiah dan hanya bernilai persejarahan semata-mata. Mereka berdakwah kononnya negara ini bukan negara diperintah ala khulafa' al rasyidin, maka jika diiltizami sistem pilihanraya dan sistem demokrasi kenegaraan, ianya bukan urusan agama. Inilah ulama' `sekular' yang alim lagi berdedikasi mendidik masyarakat yang bebal dengan `hak' mereka sendiri. Golongan jabariyyah akhirnya muncul apabila mereka berkata;

  "Kalau setakat aku tak mengundi, apalah sangat yang akan mengubah keadaan politik? Bukan boleh buat masyarakat muslim pun kalau hanya dnegan mengundi dan hanya dengan wujud satu undi sahaja. Lebih baik, aku berdakwah, berbengkel dan berseminar sahaja kerana ia baru `turun ke akar umbi'. "

  "Aku tak beriman dengan sistem demokrasi, jadi aku tak akan mengundi. Apa jadi pun, golongan mana memerintah sekalipun, itu bukan urusan aku, zaman sekarang memang zaman kerosakan umat. Cukup aku menjaga iman aku dan anak isteri semata-mata."

  Ini hanya sekelumit hujah-hujah jabariyyah akhir zaman yang juga wujud di bumi Malaysia bermentaliti kelas pertama ini. Cukup dangkal dan menyedihkan.

  Bolehkah kita mencalonkan diri untuk pilihanraya?

  Dalam sebuah hadis sahih, Rasulullah bersabda;

  "Sesungguhnya kami tidak melantik bagi menangani urusan ini sesiapa yang memintanya ataupun berusaha memperolehinya" .

  Prof Al Qaradhawi pernah memberi komentar berhubung masalah pencalonan wakil rakyat. Beliau berpendapat ianya bukan bermakna kita gilakan jawatan tertentu, sebaliknya wakil rakyat adalah hanya sebagai perwakilan daerahnya yang mana mereka berhak menjadi `check and balance' kepada pemerintah (Al Imarah). Mereka berhak menasihati gabenor atau menteri sekiranya berlaku kezaliman dan pemborosan. Mereka bukan termasuk dalam maksud hadis ini kerana mereka bukan meminta dicalonkan menjadi menteri. Sistem wakil rakyat adalah sistem
  al a'fw yang dimaafkan dan bukannya disabitkan dengan sistem Al Imarah secara langsung. Mereka bertindak sebagai wakil suara rakyat. Jadi jelas memohon dan mencalon diri untuk pilihanraya adalah syari'y.

  Hukum mengundi calon bukan Islam yang membantu golongan Islam atas dasar kebajikan.

  Firman Allah yang bermaksud:
  "Janganlah orang-orang mukmin mengambil orang-orang kafir menjadi wali* dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Barang siapa berbuat demikian, nescaya lepaslah ia dari pertolongan Allah, kecuali kerana (siasat) memelihara diri dari sesuatu yang ditakuti dari mereka. dan Allah memperingatkan kamu terhadap diri (siksa)-Nya. dan Hanya kepada Allah kembali (mu)." ( ali Imran: 28)

  * Wali jamaknya auliyaa: berarti teman yang akrab, juga berarti
  pemimpin, pelindung atau penolong.

  "Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi wali * dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Inginkah kamu mengadakan alasan yang nyata bagi Allah (untuk menyiksamu) ?" ( An Nisa': 144)

  * wali jamaknya auliyaa: bererti teman yang akrab, juga bererti
  pelindung atau penolong.

  "Kabarkanlah kepada orang-orang munafik bahwa mereka akan mendapat siksaan yang pedih,
  (yaitu) orang-orang yang mengambil orang-orang kafir menjadi teman-teman penolong dengan meninggalkan orang-orang mukmin. apakah mereka mencari kekuatan di sisi orang kafir itu? Maka Sesungguhnya semua kekuatan kepunyaan Allah." ( An Nisa' : 138-139)

  "Kamu tak akan mendapati kaum yang beriman pada Allah dan hari akhirat, saling berkasih-sayang dengan orang-orang yang menentang Allah dan Rasul-Nya."( Al Mujadalah: 22)

  Perkataan 'wali' di dalam ayat-ayat di atas merujuk kepada penolong atau pemimpin yang membantu kita. Secara umumnya umat Islam dilarang memilih golongan bukan Islam yang memusuhi agama Islam. Hal ini kerana, sistem syariah Islam memiliki 5 maqasid (objektif) yang perlu dijagai;

  Menjaga agama
  Menjaga nyawa
  Menjaga akal
  Menjaga maruah
  Menjaga harta benda.

  Jika jelas golongan non-muslim itu menentang legitimasi sistem syariah, maka mereka perlu ditentang dan haram disokong. Berbeza hari ini, terdapat juga golongan sekular yang melabelkan diri mereka sebagai pejuang hak asasi yang juga memusuhi sistem syariah Islam. Walaupun mereka muslim hakikatnya mereka kufur dengan ayat-ayat Allah. Mereka juga haram disokong. Jika ada non-muslim yang sanggup berganding bahu menolong membawa kebajikan, tidak memusuhi sistem Islam, dalam masa yang sama kita menghormati agama mereka, dipersilakan melantik atau menyokong mereka dalam pilihanraya. Islam melarang kita berkasih-kasihan dengan golongan yang menentang sistem Islam. Pada zaman Rasulullah musuh Islam adalah munafiq ( golongan liberal/sekular hari ini) dan golongan Yahudi yang mana mereka adalah non-muslim yang memusuhi Islam. Adakah masyarakat Cina dan India di Malaysia memusuhi Islam seperti yahudi Khuzaah, Khaibar dan lain-lain? Jawapannya tidak.

  Apa pendapat imam-imam besar tentang kepekaan masyarakat dengan pemerintahan?

  Berkata Imam Ibnu Taimiyah dalam As-Siasah Syari'yyah[1] ,
  "Wajib diketahui bahawa wilayah Al Nas (penguasaan politik) adalah antara kewajipan agama yang besar dan tidak mungkin agama dapat ditegakkan kecuali setelah tertegaknya ( penguasaan siasah/politik) ".

  "Wajib memilih kepimpinan yang berteraskan agama dan dengan kepimpinannya ia akan hampir kepada Allah, menghampirkan diri kepada Allah dengan kepimpinan ialah taat dan patuh kepadaNYa dan rasul utusanNya manakala yag merosakkan kepimpinan ialah manusia mencari
  JAWATAN dan kekayaan dengan kuasa yang berada ditangannya" .

  "Politik dan kuasa adalah untuk menghampirkan diri kepada Allah, jika sekiranya kuasa dipisahkan daripada agama atau agama dipisahkan daripada kuasa maka akan rosaklah sistem hidup manusia".

  Ibnu Khaldun ( ulama' sirah, antropologi Islam) berkata,
  "Adalah menjadi kewajipan bagi Allah untuk menentukan perjalanan politik (siasah) berdasarkan agama di dunia dan di akhirat kerana tujuan hidup manusia bukan di dunia semata-mata" . Beliau juga memberi makna Al Khalifah yang menjadi rujukan ulama' dengan kata ganti "Tuan Syariah" iaitu yang menjaga agama dan mengurus dunia dengannya. Kata ganti ini semakna dengan takrifan Imam Al Mawardi iaitu 'li hirosatud din' ( politik untuk menjaga agama)

  Berdasarkan kata-kata sebahagia ulama' diatas, saya dapat mebuat sedikit kesimpulan bahawa POLITIK adalah untuk menjaga agama. POLITIK bukan sekadar kepartian yang diasaskan oleh barat. POLITIK bukan sekadar lambang keris, bulan bintang dan lambang roket. Itu hanya sekelumit daripada metodologi politik. Politik ialah alat untuk SYARIAH dinobatkan. Limpahan idea sekular telah membawa impak negatif kepada konotasi politik sehingga ada segelintir 'ahli amal islami' yang faham Islam dan perjuangan, mengambil sikap ANTI MENGUNDI dengan hujah ianya politik kotor. Inilah salah satu sikap SEKULAR !!!!!! yang bertopengkan gerakan sosial Islam, atau nama-nama Islam yang indah.

  Keadilan WAJIB pada semua, politik Islam adalah medium terbaik !!

  "Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. berlaku adillah, kerana adil itu lebih dekat kepada takwa. dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha mengetahui apa yang kamu kerjakan." ( Al Maidah: 8)

  Allah memberi jaminan bahawa Islam adalah agama yang diiktiraf oleh-Nya. Keadilan kepada semua kaum adalah bergantung kepada wujudnya kuasa POLITIK ISLAM. Jika melaksanakan keadilan kepada kaum lain adalah WAJIB, maka berjuang untuk wujudnya politik Islam adalah WAJIB.

  Mengundi Itu BAIAH yang WAJIB

  Di sini tidak perlu saya huraikan sistem baiah dalam Islam kerana dalam beberapa risalah penulisan dan kertas kerja siasah saya, telah dihuraikan secara panjang lebar berkenaan institusi baiah yang wujud dalam kaedah pilihanraya negara ini. Akan tetapi sedarkah kita perkara al Imarah dan Al Imamah dan pemilihannya adalah tanggungjawab setiap insan yang mengaku syahadah kepada Allah dan RasulNya? Tahukah mereka bahawa betapa resahnya Saidina Umar dan Saidina Abu Bakar tentang perwarisan kepimpinan Nabi selepas kewafatan baginda walaupun jasad belum dikebumikan lagi? Sedarkah mereka betapa dilemanya Muhajirin dan Ansar memutuskan pengganti Nabi lantaran masing masing takut dengan amanah kepimpinan walaupun tahu akan kewajipan memikir tentangnya?

  Imam Mawardi berkata golongan yang tidak ada cakna dan peka dengan urusan al Imamah (kepimpinan sosial) adalah faudha' iaitu jahil dan sesat sesesatnya. Inilah golongan jabariyyah moden yang bertopengkan pakaian ulama' dan pakaian pendakwah yang moderat. Sungguh simplistik dan sekularnya idea sesetengah pihak yang enggan merasai keresahan sahabat ridhwanullah berkenaan apa yang berlaku pada hari ini. Enggan cakna dan peka dengan suasana fasad yang mencengkam negara ini dan berusaha merungkaikannya melalui pelbagai kaedah dan antara kaedah utama ialah melalui usaha politik.

  Tahukah anda, walaupun kita meyakini calon pro keadilan dan pro syariah itu tidak akan menang dalam pilihanraya itu, kita tetap memiliki obligasi WAJIB untuk memberi baiah dan janji setia kepada al Imamah bercorak Islam walaupun hanya dengan satu undi yang tidak membawa kemenangan. Sedarkah kita konsep al falah ( kejayaan dalam Islam). Golongan faaiizun (yang menang) di akhirat adakalanya tidak menang di dunia. Mereka kalah dan terseksa di dunia. Dunia adalah penjara bagi mereka ( ad dunya sijnun a'la mu'min). Selemah-lemah iman kita dan keengganan kita kepada sekular, kezaliman dan penindasan adalah melalui baiah/undi yang kita beri. Ianya adalah syahadah kepada iman kita di akhirat.

  Memberi baiah kepada politik Islam dan yang bertahaluf dengannya (bekerjasama dengan golongan Islam) adalah wajib dan bukan bererti kita diseru menyertai gerakan dan parti politik itu. Inilah salah konsep dan salah seru dikalangan pendakwah kita juga. Menyuruh berpolitik, diserunya kewajipan menyertai PAS atau KEADILAN. Kepada masyarakat umum, mereka wajib mengundi dan undi perlu diberikan kepada yang anti sekular, anti kezaliman, anti pemborosan dan anti korupsi. Ia bukan seruan untuk mengisi borang parti politik. Inilah hakikat Baiah Islam. Serulah rakan kalian untuk mengundi. Kerana undi itu athar ( tanda) adanya iman anda kepada sistem syariah yang syumul.

  Penutup.

  Apalah sangat usaha anda balik ke kampung untuk berbaiah berbanding dengan kesusahan anda di akhirat kelak apabila dipersoalkan berkenaan iman kita terhadap kesyumulan sistem Islam. Kita redha dengan kezaliman pemerintah dengan sikap mutaqaidun (berpeluk tubuh) kita. Sistem siasah Islam adalah sebahagian sistem syumulnya Islam. Dalam banyak buku buku Al Qaradhawi, Al Maududi, Mustafa Masyhur dan ramai lagi telah meletakkan bahawa POLITIK ISLAM ( siasah syariyyah) adalah sistem yang berasal dari tauhid uluhiyyah dan mulukiyyah kita kepada Allah. Lantaran itu Syed Qutb memberi amaran kepada individu yang anti siasah Islam sebagai golongan yang ingin mencabar tauhid Hakimiyyah Allah. Jauhkan diri kita dari termasuk di kalangan golongan ini.

  [1] Imam Ibnu Taimiyyah, As Siasah Syariyyah Fi Islah Ar Rai' Wal
  Ra'iyyah, 1978
  Post a Comment